Podsumowanie wydawania żywności Podprogram 2017 POPŻ
PODPROGRAM 2017 – efekty
-
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Damnicy przy współpracy z Bankiem Żywności w Słupsku realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
-
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
-
warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
-
skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
-
mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
-
mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
-
cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
-
tłuszcze (olej rzepakowy),
-
dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 377 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Damnica.
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
o 12,8025 ton żywności;
o 1750 paczek żywnościowych;
4. W ramach Podprogramu 2017 dla 76 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 6 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne - 0 spotkań dla 0 uczestników
• Żywieniowe – 2 spotkania dla 25 uczestników
• Kulinarne – 1 spotkanie dla 13 uczestników
• Niemarnowanie żywności - 3 spotkania dla 38 uczestników.